Ünnepi finomságok hű társainknak
2018. december 17.
A karácsonyi menü illata biztosan odavonzza majd kutyusunkat is az asztalhoz. Ám fontos tudnunk és elmondanunk vendégeinknek is, hogy az embereknek szánt ételből nem szabad adni a négylábúnak. Az esetleges „balesetek” és kellemetlenségek elkerülése érdekében, szánjunk egy kis időt kedvencünkre, és készítsünk neki is ünnepi finomságokat, amelyekkel bátran megkínálhatjuk, amikor nagy, kérlelő szemekkel néz ránk.
Egyes ennivalókat külön ki kell emelnünk, mert bizony komoly problémákat okozhatnak. Ezeket nyugodtan elmondhatjuk mindenkinek, akit vendégül látunk az ünnepi asztalnál, mert sokan nincsenek tisztában ezekkel a veszélyekkel, és nem is igazán értik, miért nem adhatnak pár falatot a kutyának a saját tányérjukból.
– Csirke vagy pulyka csontok: szilánkosan törnek és megsérthetik a gyomrot vagy az emésztőrendszert.
– Pörköltszaft: túl magas a zsírtartalma.
– Hagyma és fokhagyma: toxikus hatással lehet az ebre, mert károsítja a vörösvértesteket .
– Töltelék: tartalmazhat olyan gyógynövényeket vagy fűszereket, amelyek mérgezőek lehetnek a kutyák számára.
– Mazsola, dió és csokoládé, nyírfacukor: (vagy bármi, ami ezeket tartalmazza): szintén mérgezően hatnak az állat szervezetére.
Hogy biztosan ne kapjon senkitől ezekből az ételekből egy falatot sem bundás barátunk, készítsünk külön neki néhány finom fogást, amikből nyugodtan fogyaszthat mellettünk.
- Ünnepi golyók
Keverjünk össze főtt barna rizst, borsót és csirkehúst zsemlemorzsával, tojással és petrezselyemmel, formáljunk a masszából golyókat, és már el is készültek az egészséges falatok kutyusunknak. Nem csak ízletesek, de jól is mutatnak a tányéron.
- Rágcsa édesburgonyából
Az édesburgonya tele van E-vitaminnal, káliummal, vassal, rosttal, antioxidánssal, és segít az inzulinszint szabályozásában is. Tehát nagyszerű választás az emberek és hű társaik számára egyaránt. Mindössze két összetevő kell még az egy darab nagy édesburgonya mellé, egy evőkanál olivaolaj és egy kevés fahéj. Az elkészítése sem bonyolult. Melegítsük elő a sütőt 120 °C-ra. A burgonyát daraboljuk fel kb 0,5 cm vastagságú szeletekre. Ha kistermetű vagy kölyökkutyánk van, akkor a szeleteket még fel is csíkozhatjuk. Ezt követően keverjük össze az édesburgonyát az olivaolajjal egy tálban, majd helyezzük a zöldségszeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, végül szórjuk meg őket a fahéjjal. Sütés után hagyjuk őket kihűlni, és csak hidegen kínáljuk meg velük bundás pajtásunkat.
- Mogyoróvajas-baconös kutyakeksz
Ehhez a finomsághoz 3 db előfőzött, apróra vágott bacon szalonnára, 1 db tojásra, 1/2 csésze házi mogyoróvajra, 1/4 csésze húslére, 1 csésze teljes kiőrlésű lisztre, 1/2 csésze aprószemű zabpehelyre és 1 evőkanál mézre van szükségünk. A sütőt ezúttal 150 °C-ra kell előmelegítenünk. Az összetevőket dolgozzuk össze kézzel egy közepes méretű tálban. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki az így kapott tésztát kb 1,5 mm vastagságú téglalapra, majd vágjuk fel kb 1 cm széles és 7 cm hosszú szeletekre. Helyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, a közepüket pedig emeljük meg egy kicsit kés vagy spatula segítségével, hogy legyen bennük egy kis hullám, ami által jobban hasonlítanak majd egy-egy szalagra vagy bacon szalonnára. 20 perc sütés után várjuk meg, amíg kihűlnek, utána már kaphat is kedvencünk egy kis kóstolót.
Nagyon fontos, hogy ilyen finomságokat csak akkor adjunk kedvencünknek, ha nem érzékeny az emésztőrendszere, mert a megszokottól eltérő ételek akár gyomor és bélrendszeri problémákat is okozhatnak.
Forrás: topdogtips.com, petcouponsavings.com