Madárcsemege házilag
2018. december 20.
Akár benti, akár kinti szárnyasokról van szó, a házi madárcsemegék élvezetes finomságot jelentenek egész évben. Viszont télen, amikor a vadmadarak nehezebben találnak maguknak a szabadban ennivalót, még nagyobb sikere lehet a kiakasztott eleségeknek. A madárcsemegék elkészítése ráadásul nagyon egyszerű, nem igényelnek különösebb konyhai tapasztalatot.
A csemegék hozzávalói:
Disznózsír, natúr mogyoróvaj, búzaliszt, kukoricaliszt, madáreledel méz, tojásfehérje, gyümölcsök, magok, szépiacsont, étolaj
Felhasznált eszközök:
Csésze, fakanál, építő drótok, tál, frissen tartó fólia, sütőpapír, kenyérforma, tepsi
Elkészítési módok:
1.
Olvasszunk fel fél kg zsírt ¾ csésze mogyoróvajjal. Fél csésze búzalisztet keverjünk össze fél csésze kukoricaliszttel.. Adjuk hozzá a száraz összetevőket a zsíros, mogyoróvajas masszánkhoz. Szórjunk bele másfél csésze magokból (napraforgómag, köles, kukorica, stb.) álló madáreleséget. Egy kisebb kenyérsütő formát béleljünk ki frissen tartó fóliával, oszlassuk el benne a kapott keveréket, hűtsük le, majd vágjuk négy részre.
2.
Egy csésze madáreleséget keverjünk össze egy teáskanál mézzel és egy tojásnak a fehérjével. Adjunk hozzá apróra vágott diófélékét (pl. diót, sótlan mogyorót) és gyümölcsöket (pl. banánt, mangót, almát, bogyós gyümölcsöket, stb.), hogy egy sűrű masszát kapjunk. Kenjük szét a keverékünket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, hagyjuk pihenni legalább két órát, majd törjük fel darabokra. Ha megvagyunk vele, vigyünk ki belőle a madáretetőnkbe vagy az ablakpárkányunkra.
3.
Körülbelül egy üvegnyi mogyoróvajat öntsünk ki egy darab sütőpapírra. Étolajjal olajozzuk be az ujjainkat, majd formáljunk golyókat a mogyoróvajból. Egy másik darab sütőpapírra szórjunk ki a megvásárolt, magokból álló madáreleségből, és forgassuk meg benne a golyókat. Ezt csináljunk egészen addig, amíg a mogyoróvaj el nem fogy. Tárolhatjuk őket hűtőszekrényben, de ha sokat csinálunk, akkor le is fagyaszthatjuk a mogyoróvaj golyókat, és évekkel később is tehetünk ki belőlük a kertünkbe látogató szárnyasoknak.
4.
Vonjunk be egy szépiacsontot mézzel, majd szórjunk rá jó sok aprószemű magot a madáreleségből, de összetörhetünk még hozzá mogyorót és más dióféléket is. Ezután tegyük be az elkészült csemegét a fagyasztóba, amíg rá nem dermed az összes mag a méz segítségével a szépiacsontra. A kinti és a kalitkában élő tollas barátaink is szívesen fognak csipegetni belőle.
Mielőtt belekezdenénk a madárcsemege gyártásba, kicsit járjunk utána annak, hogy pontosan milyen magokat, gyümölcsöket és gabonaféléket fogyaszthatnak el a madarak. Egyes bogyók például mérgezőek is lehetnek, ezért mindig kellő odafigyeléssel válogassuk össze a hozzávalókat.
Forrás: animals.mom.me