Ínyenc meglepetések doromboló kedvenceknek
2015. február 13.
Kevés dolog van a földkerekségen, amivel apró tigriseinket jobban levehetjük a lábukról, mint a finom falatokkal. Az üzletekben kapható eledeleket időnként helyettesíthetjük házi készítésű menükkel is, persze csak akkor, ha cicánk emésztése nem túl érzékeny a változásokra.
A macskák számára a nap fénypontja mindig az etetési idő. Az ínyenc húsos kockácskáknak nincs olyan cica, aki ellen tudna állni. Persze figyelembe kell vennünk az állat ízlését, hiszen valószínűleg vannak olyan eledelek, amelyeket valamiért kevésbé szeret. Ha már tudjuk, milyen típusú falatkák a macsek kedvencei, akkor könnyebb a dolgunk, és anélkül is készíthetünk neki saját kezűleg néhány finomságot, hogy francia séfekhez hasonló gasztronómiai tehetséggel bírnánk.
Csirkéből, halból, nyúlból, májból és vörös húsokból is főzhetünk, attól függően, hogy mit szeret a kis bundás. Először, kipróbálásképp készítsünk egyszerűbb fogásokat a cicának, és ha sikeres lesz a kezdeményezésünk, akkor később akár már bonyolíthatunk is a recepten. A húsok mellé fontos tápanyagokat tartalmazó gabonákat, zöldségeket is tehetünk. Így például fehér vagy barna rizst, zabpelyhet, tojást, brokkolit, spenótot, sárgarépát, sütőtököt. Ügyeljünk arra, hogy a zöldségek aránya ne legyen magasabb a fehérjénél. Egy ideális menü a macskák számára 60-80% fehérjéből, 10-30% vízből és kevesebb, mint 10% szénhidrátból áll. Ha cicánk szereti a szaftos eledeleket, akkor bátran készítsünk olyanokat, melyekhez alapként például húsleves levét is használhatjuk, vagy zöldségekből készített szószokkal is feldobhatjuk a húsos menüt.
A húst vékony szeletekben, felkockázva vagy ledarálva párolhatjuk, esetleg kevés olajon meg is piríthatjuk, a zöldségek többségét viszont inkább csak pároljuk, hogy ne veszítsék el értékes tápanyagaikat. Az összetevőket mindig kissé pépesítsük, vagy vágjuk fel apró darabokra, hogy jobban összeérjenek az ízek, és minél pástétomszerűbbek legyenek. A kész menüt mindig szobahőmérsékleten tálaljuk az állatnak, és a megmaradt ételt tároljuk hűtőszekrényben, maximum 2-3 napig.
Mintarecept: Csirkevacsora
Hozzávalók:
1 csészényi főtt vagy sült csirkehús (csont nélkül)
¼ csésze párolt brokkoli
¼ csésze párolt sárgarépa
Néhány evőkanál tyúkhúsleves
Elkészítés:
Az összetevőket mixerrel pépesítsük, és adagoljunk hozzá annyi húslevest, hogy krémes, pástétomszerű állagot kapjunk. Amikor elkészült, hűtsük le, és tálaljuk a cicának.
A receptet természetesen kombinálhatjuk másféle hússal, és akár hallal is, a lényeg, hogy a nyers húst mindig alaposan hőkezeljük, mielőtt a macskának adnánk, és ne használjunk fűszereket. Ha nem érzünk elég bátorságot a főzőcskéhez, akkor akár valami új, bolti ínyencséggel is meglephetjük kedvencünket, így biztos, hogy a tápanyagok és összetevők aránya is annyi lesz, amennyire a cicának szüksége van.
http://www.fressnapf.hu/premiere-talkas-cicaelede-csirkezoldseg-ragus-100g/
Források: cats.lovetoknow.com / care2.com