Ínycsiklandó, de egészséges finomságok
2019. október 20.
A hosszú élet két alappillére az emberek és négylábú barátaink esetében is a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás. Ha a kereskedelemben kapható prémium eledelek helyett vagy mellett igazán ízletes, ám egészséges finomságokkal szeretnénk meglepni kedvencünket, akkor akár házilag is készíthetünk vacsorát. Érdemes kipróbálnunk néhány izgalmas, de egyszerű receptet.
- Régi, standard menü
A régi, standard menü olyan alapanyagokból áll, amelyekkel valószínűleg mindenki találkozott már, aki rendszeresen készít kutyusának a konyhában ennivalót: barnarizs, pulyka és zöldségek. Ez az étel egészséges, könnyen elkészíthető és viszonylag olcsó is. Érdemes egyszerre egy nagyobb mennyiséget elkészteni, és azt később kisebb adagonként kínálni.
Hozzávalók:
- 1,5 csésze barnarizs
- 2 sárgarépa, aprítva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 cukkini aprítva
- 1,3 kg darált pulykahús
- 0,5 csésze fagyasztott- vagy konzervborsó
- 3 csésze apróra vágott spenót
Elkészítés:
3 csésze vízben főzzük meg a rizst, majd tegyük félre. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat, majd körülbelül 3-5 perc alatt pirítsuk meg rajta a pulykahúst. Ha elkészültünk vele, keverjük hozzá a spenótot, a sárgarépát, a cukkinit, a borsót és a rizst is, és főzzük őket együtt további 3-5 percen keresztül. Végül pedig várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
- Marhás-zöldséges egytálétel
A marhahús és a zöldségek rengeteg olyan vitamint- és ásványianyagot tartalmaznak, amelyekre a kutyák szervezetének szüksége van. Nem feltétlen kell teljesen követnünk a receptet, egyes összetevőket kicserélhetünk azokra a zöldségekre, amelyeket kedvencünk leginkább szeret.
Hozzávalók:
- 1 kg darált marhahús
- 1,5 csésze apróra vágott pézsmatök
- 1,5 csésze barnarizs
- 1,5 csésze apróra vágott sárgarépa
- 0,5 csésze fagyasztott- vagy konzervborsó
- 4 csésze víz
Elkészítés:
Keverjük össze a darált marhahúst, a barnarizst, a tököt, a sárgarépát, a borsót és 4 csésze vizet egy megfelelő méretű fazékban. Fedjük le, majd alacsony lángon főzzük őket 5-6 órán keresztül, vagy magas hőfokon 2-3 órán át, és időnként keverjük meg az ételt. Miután elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
A receptekben megtalálható összetevőkkel, valamint további húsokkal és zöldségekkel is bátran kísérletezzünk. A marha- és a pulykahús mellett jó választás például a csirke és a hal is, illetve bátran kínáljuk kedvencünket brokkolival, zellerrel és uborkával is. Ami fontos, hogy az alábbi zöldségeket mindig kerüljük el, ha kutyusunknak főzünk: paradicsom, spárga, hagyma, gomba.