Egészséges és finom ünnepi menü kutyáknak
2020. december 17.
A karácsonyi menü összeállításakor ne feledkezzünk meg négylábú családtagunkról sem, készítsünk neki is valamilyen egészséges és különleges finomságot, hogy ő is élvezhesse az ünnepi vacsorát. Közben viszont jusson eszünkbe, hogy nem minden ízletes étel megfelelő a kutyusoknak. Az emberi táplálékok egy része emésztési zavarokat, sőt, akár az állat pusztulását is okozhatja, ezért nagyon gondosan kell összeválogatnunk az alapanyagokat.
Akár káros az étel az eb számára, akár nem, a mértékletességre is ügyeljünk. A túl sok szokatlan ennivaló is eredményezhet gyomorrontást. A mi feladatunk felügyelni azt, hogy kedvencünk ne egyen többet annál, mint ami még valóban jól esik neki.
Ami mehet az ünnepi menübe:
Pulyka: Kis mennyiségben kicsontozott, bőr nélküli, fehér hús bátran kerülhet a vacsorába.
Vörösáfonya-szósz: Natúr vörösáfonya-szószt tehetünk a pulyka mellé, de fontos, hogy ne tartalmazzon mást az áfonyán kívül, édesítőszert, diót és más gyümölcsöt se.
Burgonya: Mivel a krumpli keményítőtartalma magas, ezért csak nagyon keveset tegyünk a menühöz nyersen vagy főve, vaj, só és egyéb fűszer hozzáadása nélkül.
Zöldségek: A sok szintén nem jó, de színesebbé tehetjük a vacsorát különböző zöldségekkel, például sárgarépával, paszternákkal, cukkinivel, zöldbabbal, kelbimbóval, (nagyon pici) brokkolival, borsóval, spenóttal, karfiollal, stb. Jó ötlet lehet például a sárgarépa-püré, de az is csak natúr formában, a vaj és a fűszerek kihagyásával. A kukorica és a hagymafélék kerülendőek.
Tojás: A tojás nagyszerű fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, így jót tesz kutyánk egészségének. Főzve vagy rántotta formájában is kínálhatjuk, természetesen elhagyva a tejet és a már korábban is említett plusz hozzáválókat.
Gyümölcs: A magas cukortartalom és a savasság miatt a gyümölcsökkel csínján kell bánni, és mindenképp magok és héj nélkül kerülhetnek csak a tányérra.
Amikből ne adjunk bundás barátunknak, keveset sem, és akkor sem, ha úgy gondoljuk, szereti: baromficsont, pulyka- vagy csirkebőr, pörköltszaft, vöröshagyma, fokhagyma és más hagymafélék, gyógynövények és fűszerek, töltelékek, szalonna, szőlő, mazsola, ribizli, diófélék, avokádó, gomba, csokoládé, tej- és tejtermékek, tészták, emberek számára készült sütemények és édességek.
Hasznos tippek a karácsonyi vacsora idejére:
– Az alkoholos poharak és a kávés csészék ne az eb számára is elérhető helyen legyenek.
– Hogy véletlenül se egyen káros ennivalót kedvencünk, ne engedjük be a konyhába.
– Ne etessük túl kutyusunkat semmilyen csemegével.
– A csomagolásokat, az emberi ételmaradékokat és a csontokat gondosan dobjuk ki.
– Minél hamarabb vigyük ki a szemetet a kinti kukába.
– Ha kell, többször is hívjuk fel a vendégek figyelmét arra, hogy nem szabad etetni háziállatunkat.
Ha igyekezetünk ellenére úgy látjuk, hogy kutyánk ehetett valamit, ami miatt rosszul érzi magát, akkor azonnal keressük fel az állatorvost.