5+1 nyári finomság kedvenceinknek
2017. augusztus 09.
A legmelegebb napokon nem szívesen tartózkodunk sokáig a konyhában, ha sütésről vagy főzésről van szó. Érdemes ilyenkor olyan egészséges finomságokat varázsolnunk saját magunk és négylábú barátaink számára is, amelyek viszonylag rövid idő alatt elkészülnek. Az alábbi ételek többségét elvihetjük piknikekre vagy kirándulásokra, de feldobhatjuk velük a forró esték valamelyikét otthon is.
- Grillezett pulykaszeletek édesburgonyával
Hozzávalók:
230 g darált pulykahús
1 tojás
1/2 csésze aprított petrezselyem
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 közepes édesburgonya
1 evőkanál szárított rozmaring
Elkészítés:
Keverjük össze a ledarált pulykát, a tojást és a petrezselymet. Formáljunk kis, 1,5 cm vastagságú darabokat belőlük. Körülbelül 10 percig süssük meg mindkét oldalukat.
A burgonyát vágjuk körülbelül 1 cm vastag szeletekre, majd kerüljön rájuk 1 evőkanál olaj és szórjuk meg őket rozmaringgal. Körülbelül 8 percen át kell sütnünk a krumpli-szeleteket. Miután elkészültek, helyezzük rájuk a pulykafalatokat és hagyjuk kihűlni.
- Sült sárga tök
Hozzávalók:
1 nagy sárga tök, 1-1,5 cm vastag körökre felszeletelve
2 evőkanál aprított petrezselyem
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Tegyünk a tepsi aljára sütőpapírt, és helyezzük rá a tökszeleteket. Süssük őket 20 percig, vagy amíg ropogósak nem lesznek. Miután elkészültek, vegyük ki őket a sütőből és szórjuk meg a tököket friss petrezselyemmel. Fogyasztás előtt érdemes megvárni, amíg kihűlnek.
- Tojásos szendvics a piknikhez
Hozzávalók:
2 kemény tojás
1/2 csésze túró
1 evőkanál apróra vágott friss vagy szárított bazsalikom
2 szelet kenyér
Elkészítés:
Főzzük meg a tojásokat, daraboljuk fel őket, majd keverjük össze a túróval és a bazsalikommal. Az elkészült masszát kenjük az egyik szelet kenyérre, helyezzük rá a második szeletet, majd vágjuk 6 felé, így az eb is könnyen elfogyaszthatja.
- Mogyoróvaj és banán jégcseppek
Hozzávalók:
1 csésze mogyoróvaj
1 banán
60 ml víz
Elkészítés:
Törjük össze a banánt egy kis tálban villa segítségével, majd keverjük hozzá a mogyoróvajat és a vizet. Béleljünk ki egy fagyálló edényt sütőpapírral és készítsünk rá a masszából csepp formákat, vagy adagoljuk a jégkockatartóba, és helyezzük be éjszakára a fagyasztóba. Másnap hűsítőként, jutalomfalatként fogyasztható.
- Eper fagyi
Hozzávalók:
830 ml kókusztej
1 csésze eper
60 ml méz
1 evőkanál fahéj
Elkészítés:
Tegyünk minden összetevőt egy turmixgépbe, és keverjük simára a masszát, amit aztán adagoljunk jégkockatartóba vagy egyéb fagyálló edénybe. Néhány óra múlva el is készül az ízletes fagylalt.
+1 Édes, fagyasztott gyümölcsfalatok
Hozzávalók:
1/2 dinnye
240 ml alacsony zsírtartalmú áfonya joghurtot
2 evőkanál méz
Elkészítés:
Pépesítsük a dinnyét, majd keverjük össze a joghurttal és a mézzel. Ezt követően adagolhatjuk is a jégkockatartóba, majd pár órát pihentessük a fagyasztóban, és már meg is kínálhatjuk vele bundás barátunkat.
Különböző gyümölcsökkel is kipróbálhatjuk ezt a receptet, csak az a fontos, hogy mindig távolítsuk el a héjat és a magokat. A kutyabarát gyümölcsök közé tartoznak például: alma (mag nélkül), banán, szeder, áfonya, sárgadinnye, áfonya, kivi, körte, málna, eper és görögdinnye.
Fontos, hogy a jeges falatokból mindig csak keveset adjunk (kicsi kutyának maximum egyet), mert a sok hideg étel fogyasztása kutyáknál is garatgyulladást okozhat. Ha a kutya hirtelen egybe nyeli le a jeges falatot az sem szerencsés, ezért első alkalommal mindig figyeljünk, és csak akkor adjunk ilyesmit, ha kedvencünk komótosan elnyalogatja. Ha a kutyánk érzékeny , akkor inkább ne adjunk hirtelen más ételeket neki, mert könnyen gyomor és bélrendszeri problémák alakulhatnak ki.
Forrás: cesarsway.com